Joomla och SEO (Sökmotoroptimering)

Sökmotoroptimering är för de flesta hemsidor mycket viktigt, även om det inte är det för alla. Antalet besökare på en hemsida beror på många faktorer och en del av dessa kan du och ska du förbättra i din Joomla installation. Det mesta är enkelt och handlar mycket om "goda" vanor.


Här kommer lite tips för att få din Joomla-sida att ranka bättre på google.

 1. Enabla/Aktivera Cache
  Du ska göra det av två skäl. Ett är att google gillar snabba sidor och två, det gör dina besökare också. Joomlas cache enablar (aktiverar) du under globala inställningar => system. Många teman har också cache-inställningar så kontrollera det och aktivera dessa om de finns.

 2. Ställ in sökmotorvänliga URL:er
  Det gör du under globala inställningar =>site. Läs mer på https://joomla-akuten.se/tips/6-permalaenkar-i-joomla

 3. Kontrollera din alias
  Alias är det som joomla ersätter din titel med. I den har svenska tecken ersatts och mellanslag har ersatts med bindestreck. Om du ändrar titeln efter att du sparat så uppdateras inte alias:et så kontrollera vad du har här.
  Alias i Joomla
 4. Se till att dina sidtitlar (page titles) är bra och använd dem genom att ha dem nära de sökfraser du vill ha. Du ändrar dem i menyinställningarna. Olika teman g´hanterar det hä rlite varierande så kontrollera vad som gäller för just ditt tema.

  Sidinställningar i joomla
 5. Metabeskrivning
  Den text google visar - se till att den är relevant och innehåller den sökfras du vill fånga.Du ändrar den under metadata för menyer eller publicering i en artikel.

 6. Tjata inte
  Dubblera inte innehåll eller kategorier med mera. Det här gäller inte specifikt för Joomla utan det gäller för alla hemsidor.

 7. Använd alt-texter till bilder med förstånd
  Allt för vanligt på webben är att man har en bild som heter img0123.jpg och så en alt-text med samma innehåll. Det här ska du ändra inte bara för sökmotoroptimering utan aockså av respekt för alla människor som använder skärmläsare. Kom igen nu - var en juste person!

 8. Gzip
  Använd gzip för att  komprimera innehåll, det gör du under globala inställningar => server. OBS! På en del webbhotell så kan detta sakta ner istället så mät resultatet.

 9. Ha en beskrivning och en bra struktur på dina kategorier
  Nu är jag lite tjatig för skälet är som förut att skapa bra permalänkar och texter. Exempel på en struktur kan vara joomla-akuten.se/tips/SEO. Där SEO är en underkategori till tips. Även på kategorier kan du ställa in en metabeskrivning under publicering.

 10. Håll snyggt
  Det är lätt att sitta och skriva halvfärdiga artiklar som man sen glömmer bort. Så publicera inte innan du är klar och använd dig av möjligheten att ändra status på artiklar.

 

Och så det viktigaste - mät resultatet av ditt arbete - så du vet att du är på rätt väg!

Snabba genvägar till hjälp

Nybörjare i Joomla

Det finns en hel på nätet att läsa om man inte vill investera i en bok. Fördelen med material på nätet är att det oftare är aktuellt. Nya releaser  kommer och då kan böcker bli inaktuella.

En bra länk är till Joomlas dokumentation

Det finns också en svensk sida för Joomla. Där finns också ett forum om man vill diskutera.

För dig som hellre tittar än läser så får man 475 000 resultat vid en sökning efter joomla på youtube. Då har man att  göra en stund ;)

 

Joomlas vanligaste fel?

Det vanligate felet man ser i joomla är nog den här raden:

Det senaste anropet nekades för att det innehöll ett ogiltigt igenkänningstecken för säkerhet. Uppdatera sidan och försök igen. Tips: ta bort 'index.php' i URL:en.

Det betyder ingenting annat än att du glömde logga ut förra gången du besökte sidan - så uppdatera webbläsaren.

 

Serverkoder – vad betyder dem (500,404 med mera)?

I stort sett alla har sett dem på sina egna sidor men också på andras. För att underlätta felsökning så skickar webb servern ett felmeddelande när en URL inte kan visas. Några av dem är välkända som 404 (fel URL adress), men en del ser vi inte så ofta.

Läs mer ...

Vit sida i Joomla

Det här brukar kallas ”white screen of death” i kontrast till när en dator kraschar och du får en blåskärm. Oftast beror det här på att något är fel i PHP-koden för sidan. Det kan vara ett plugin/komponent/modul eller i en av template-filerna, mera sällan i de filer som ingår i Joomla.

Läs mer ...