Hur gör man backup i Joomla?

En backup i Joomla ska spara flera saker, eftersom det är flera saker som är unika på din hemsida.

Tre råd på vägen om backuper

  • Det jag tycker att alla ska komma ihåg är att en backup är din sista livboj när saker har gått alldeles fel. Det är din sista chans att ställa saker till rätta!

  • Backup är till för fega människor. Om du gillar spänning så ska du såklart inte göra backup.

  • En otestad backup gör inte att du kan sova lugnt på natten.
 

Vad är det du behöver i en backup?

Ja, det är en bra fråga för många backup program gör backup på precis allt du har i din installation. Det är något som sällan behövs. De flesta filer som finns i din joomla installation finns under versionshantering på joomla.org. Så får du problem med att backupfiler blir stora så välj bort filer som inte är unika för dig.

Vad är unikt i min installation?

  • Alla bilder som du har laddat upp såklart och dessa  finns i mappen images. Med reservation för eventuella komponenter som kan spara bilder i sin respektive mappar. Till exempel så kan vissa bildspel spara bilderna i en egen mapp.
  • Ditt tema med anpassningar
  • Din databas som innehåller text och inställningar

Dessa saker ska du se till finns i din backup!

Val av komponent/tillägg/extension

Den bästa komponenten för backup i Joomla är Akeeba backup. Faktiskt så verkar det ibland som det är det enda. För WordPress finns det åtminstone tio olika tillägg att välja på men för Joomla så är Akeeba det som man väljer.

I Akeeba kan du:

  • Skicka backupen per mail eller spara till en mapp
  • Välja vad som ska ingå i din backup, filer och databas
  • Starta via en URL eller manuellt
  • Installera din backup med hjälp av kickstart

Det finns även en premium variant och har du en begränsad budget så är det Akeeba eller Admin tools av samma utvecklare du ska investera i.

Snabba genvägar till hjälp

Nybörjare i Joomla

Det finns en hel på nätet att läsa om man inte vill investera i en bok. Fördelen med material på nätet är att det oftare är aktuellt. Nya releaser  kommer och då kan böcker bli inaktuella.

En bra länk är till Joomlas dokumentation

Det finns också en svensk sida för Joomla. Där finns också ett forum om man vill diskutera.

För dig som hellre tittar än läser så får man 475 000 resultat vid en sökning efter joomla på youtube. Då har man att  göra en stund ;)

 

Joomlas vanligaste fel?

Det vanligate felet man ser i joomla är nog den här raden:

Det senaste anropet nekades för att det innehöll ett ogiltigt igenkänningstecken för säkerhet. Uppdatera sidan och försök igen. Tips: ta bort 'index.php' i URL:en.

Det betyder ingenting annat än att du glömde logga ut förra gången du besökte sidan - så uppdatera webbläsaren.

 

Serverkoder – vad betyder dem (500,404 med mera)?

I stort sett alla har sett dem på sina egna sidor men också på andras. För att underlätta felsökning så skickar webb servern ett felmeddelande när en URL inte kan visas. Några av dem är välkända som 404 (fel URL adress), men en del ser vi inte så ofta.

Läs mer ...

Vit sida i Joomla

Det här brukar kallas ”white screen of death” i kontrast till när en dator kraschar och du får en blåskärm. Oftast beror det här på att något är fel i PHP-koden för sidan. Det kan vara ett plugin/komponent/modul eller i en av template-filerna, mera sällan i de filer som ingår i Joomla.

Läs mer ...