Permalänkar i Joomla

Permalänkar i joomla är koppade till menyn och innehåller tyvärr även id:t för artiklen. Jag säger tyvärr för ibland kan det ställa till problem när man flyttar en sida mellan två installationer eller bygger om menyn.

Vad är då permalänkar?

Jo, det är det som de flesta tänker på som URL:er. Det som står i din webbläsare. Permalänkar ska helst vara logiskt uppbyggda och med bra innehåll som är relevant för vad sidan innehåller.

perma

Inställningarna hittar ni under ”globala inställningar” och delen till höger med titel SEO – inställningar. Välj alternativet ”sökmotorvänliga URLer”. Om du väljer att att använda ”URL-omskrivning” så behöver du också leta upp filen htaccess.txt och byta namn på den till .htaccess.

 

permalänkar i joomla

 

På vissa webhotell får man ett 500-fel när man byter namn på htaccess.txt och då är det oftast den här raden som krånglar.
## Can be commented out if causes errors, see notes above.
Options +FollowSymlinks

Kommentera raden så brukar problemet lösa sig. OBS! Kommentarer i htaccess görs med # först på raden.

 

 

Snabba genvägar till hjälp

Nybörjare i Joomla

Det finns en hel på nätet att läsa om man inte vill investera i en bok. Fördelen med material på nätet är att det oftare är aktuellt. Nya releaser  kommer och då kan böcker bli inaktuella.

En bra länk är till Joomlas dokumentation

Det finns också en svensk sida för Joomla. Där finns också ett forum om man vill diskutera.

För dig som hellre tittar än läser så får man 475 000 resultat vid en sökning efter joomla på youtube. Då har man att  göra en stund ;)

 

Joomlas vanligaste fel?

Det vanligate felet man ser i joomla är nog den här raden:

Det senaste anropet nekades för att det innehöll ett ogiltigt igenkänningstecken för säkerhet. Uppdatera sidan och försök igen. Tips: ta bort 'index.php' i URL:en.

Det betyder ingenting annat än att du glömde logga ut förra gången du besökte sidan - så uppdatera webbläsaren.

 

Serverkoder – vad betyder dem (500,404 med mera)?

I stort sett alla har sett dem på sina egna sidor men också på andras. För att underlätta felsökning så skickar webb servern ett felmeddelande när en URL inte kan visas. Några av dem är välkända som 404 (fel URL adress), men en del ser vi inte så ofta.

Läs mer ...

Vit sida i Joomla

Det här brukar kallas ”white screen of death” i kontrast till när en dator kraschar och du får en blåskärm. Oftast beror det här på att något är fel i PHP-koden för sidan. Det kan vara ett plugin/komponent/modul eller i en av template-filerna, mera sällan i de filer som ingår i Joomla.

Läs mer ...