Utvalda artiklar i Joomla

Joomla använder sig av ett system med helt hierarkiska kategorier i motsats till WordPress. Innan vi går in på vad utvalda artiklar betyder så ska vi reda ut vad det här innebär och vad det får för konsekvenser.

I Joomla kan en artikel tillhöra en och endast en kategori medan man i WordPress kan låta en artikel finnas med i flera kategorier. Fördelen med WP blir ganska uppenbar då en artikel kan visas via flera menyalternativ som leder till artiklar i olika kategorier.

Fördelen med Joomlas system för kategorier är kanske inte fullt så uppenbar men den finns! Som utvecklare vet jag vad en artikel har för kategori och man kan låta en artikel "ärva" utseende från kategorin (menyn). När man bygger upp en större och mer komplex site så ser man snabbt fördelarna med den här utseendestyrningen. Men samtidigt sliter man emellanåt sitt  hår med att artikeln bara finns i en kategori.

Lösningen heter utvalda artiklar

Det är kanske inte lösningen på alla problem men det ger en möjlighet att "märka" en del artiklar och visa just dessa artklar (eller faktiskt att  undanta just dessa artiklar i andra delar av siten). Då kan artiklarna ingå i olika kategorier och ändå visas på samma sida (menyalternativ). Vanligast är nog att dessa utvalda artiklar visas på första sidan, men inget hindrar att du har en sida med "våra bästa artiklar" och där visar utvalda artiklar.

Precis som för andra menyalternativ kan man välja artikleordning för visning. Vanligast är nog att visa de senaste först men övriga alternativ som artikelordning, äldsta först mm finns precis som vanligt.

Det går också utmärkt att välja att visa alla utvalda artiklar ur kategori A och B.

Snabba genvägar till hjälp

Nybörjare i Joomla

Det finns en hel på nätet att läsa om man inte vill investera i en bok. Fördelen med material på nätet är att det oftare är aktuellt. Nya releaser  kommer och då kan böcker bli inaktuella.

En bra länk är till Joomlas dokumentation

Det finns också en svensk sida för Joomla. Där finns också ett forum om man vill diskutera.

För dig som hellre tittar än läser så får man 475 000 resultat vid en sökning efter joomla på youtube. Då har man att  göra en stund ;)

 

Joomlas vanligaste fel?

Det vanligate felet man ser i joomla är nog den här raden:

Det senaste anropet nekades för att det innehöll ett ogiltigt igenkänningstecken för säkerhet. Uppdatera sidan och försök igen. Tips: ta bort 'index.php' i URL:en.

Det betyder ingenting annat än att du glömde logga ut förra gången du besökte sidan - så uppdatera webbläsaren.

 

Serverkoder – vad betyder dem (500,404 med mera)?

I stort sett alla har sett dem på sina egna sidor men också på andras. För att underlätta felsökning så skickar webb servern ett felmeddelande när en URL inte kan visas. Några av dem är välkända som 404 (fel URL adress), men en del ser vi inte så ofta.

Läs mer ...

Vit sida i Joomla

Det här brukar kallas ”white screen of death” i kontrast till när en dator kraschar och du får en blåskärm. Oftast beror det här på att något är fel i PHP-koden för sidan. Det kan vara ett plugin/komponent/modul eller i en av template-filerna, mera sällan i de filer som ingår i Joomla.

Läs mer ...